Înscrierea firmelor româneşti în programul de internaţionalizare va începe pe 31 iulie, la ora 10:00

Firmele româneşti care doresc să se promoveze pe pieţele externe se pot înscrie în programul guvernamental de sprijin a internaţionalizării începând de luni, 31 iulie, ora 10:00, iar fondurile se vor aloca după principiul primul venit, primul servit, a declarat, marţi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Suma maximă pe care o poate accesa o firmă este 50.000 de lei. Există o contribuţie proprie de 10% a celor care aplică, deci grantul este nerambursabil în proporţie de 90%, a explicat Laufer, în cadrul unei conferinţe de lansare a programului.

Bugetul maxim eligibil este de 30.000 de lei pentru participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, 15.000 de lei maxim pentru participări individuale la misiuni economice în străinătate, 10.000 de lei pentru crearea identităţii vizuale a companiei, marcă, siglă, 10.000 de lei pentru site şi aplicaţii pe mobil, 10.000 de lei pentru cursuri pentru angajaţii lor, 10.000 de lei pentru analiză de piaţă şi studii şi 10.000 pentru alte activităţi.

Programul are un buget total de 71 de milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Pentru acest an, bugetul este de 5 milioane de lei, sumă care va creşte la 20 de milioane în 2018, la 22 de milioane în 2019 şi la 24 de milioane în 2020.

‘În total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimăm peste 1.600 de firme care să beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutăm undeva la 150-200 de companii. Nu este puţin. Bugetul este mare, dacă ne uităm pe o perioadă de patru ani. E foarte important să lansăm programul anul acesta şi să vedem care sunt nevoile, cum putem să perfecţionăm pentru anul viitor. Este important atunci când lansezi un program să nu vii cu un buget foarte, foarte mare la început, mai ales când este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adică trebuie să înţelegem cum putem fi mai eficienţi. Iar în acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare’, a arătat ministrul.

După lansarea înscrierilor, va urma o perioadă de maximum cinci zile lucrătoare pentru înscriere, după care o perioadă de 15 zile pentru evaluare, aşa că firmele pot începe să facă cheltuieli eligibile cel mai târziu în luna septembrie. Principiul acordării finanţării este primul venit, primul servit.

‘Programul constă în oferirea posibilităţii pentru companiile româneşti să se internaţionalizeze. Asistăm la o piaţă care devine din ce în ce mai unitară, la nivel global. Din punctul meu de vedere, astăzi, când discutăm de un start-up sau de un nou business, trebuie să înţelegem că produsul trebuie să se adreseze pieţei globale, aceasta este cheia. Programul de internaţionalizare vine în sprijinul firmelor româneşti care doresc să aibă posibilitatea să participe în mod individual, aceasta este diferenţa între actualul program şi alte programe de internaţionalizare pe care le-am avut până în acest moment’, a mai spus ministrul de resort.

La rândul său, Sterică Fudulea, secretar de stat în acelaşi minister, a explicat că o firmă se poate înscrie în fiecare an în acest program pentru a beneficia din nou de suma maximă de 50.000 de lei.

Sursa economica.net

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Vrei sa te alaturi discutiei?
Lasa comentariul tau !

Lasă un răspuns