Patru instituţii de stat dau şapte valori distincte privind numărul de salariaţi din România

Cel mai important indicator din economie, numărul de salariaţi, este dat de instituţiile statului cu valori între 4 şi 6,4 milioane de persoane.

România are între 4 şi 6,4 mi­lioane de sala­riaţi – aşa arată statis­ti­cile con­solidate ale celor patru instituţii care pot să ofere date privind forţa de muncă: Institutul Naţional de Sta­tistică, Inspecţia Muncii, Casa de Pensii şi Registrul Comerţului.

„Este important să avem o statistică unitară, cu o metodologie foarte clar definită, iar instituţiile statului sunt datoare să facă acest lucru. Singura soluţie pentru rezol­va­rea acestei probleme este utilizarea tuturor surselor administrative de date posibile şi armonizarea lor, fie că este vorba de date de la Revisal, de la Registrul Comerţului, de la Ministerul de Finanţe sau de la Statistică.“

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consi­liului Fiscal.

Diferenţele de peste 2 milioane de oameni care, teoretic, ar putea fi sau nu în câmpul muncii sunt puse la adă­post de metodologie, pentru că nu­mărul de salariaţi se calculează în funcţie de sursele de colectare a datelor, spun reprezentanţii instituţiilor care furnizează aceste date.

Institutul Naţional de Statistică, de exemplu, oferă, periodic, patru cifre diferite privind efectivul de salariaţi din economie. Astfel, în buletinele lunare numărul de salariaţi este de 4,8 milioane de persoane (dar nu sunt incluşi cei din companii cu mai puţin de 4 salariaţi), în timp ce în ancheta AMIGO, publicată trimestrial, efectivul de salariaţi este de aproape 6,4 milioane de persoane (aici fiind incluşi angajaţii din armată şi din serviciile secrete, precum şi cei care lucrează la negru).

Alte două statistici ale INS, realizate pe un eşantion de circa 27.000 de firme şi instituţii publice, arată că România a avut un număr mediu de 4,7 milioane de angajaţi anul trecut, iar efectivul de salariaţi de la finalul anului a fost de 5,1 milioane de persoane.

 

Sursa Ziarul Financiar

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Vrei sa te alaturi discutiei?
Lasa comentariul tau !

Lasă un răspuns