Articole

De la 1 august, angajatii cu contracte part time vor plati CAS si CASS cel putin la nivelul salariului minim

Contributiile la pensii si la sanatate platite la stat nu vor putea fi mai mici decat valoarea calculata la nivelul salariului minim brut pe economie, chiar daca salariatul are un contract part time sau cu plata in acord si este platit cu mai putin decat salariul minim.

Exista cateva exceptii de la aceasta regula:

  • elevi sau studenti cu varsta pana in 26 de ani;
  • ucenici in varsta de pana la 18 ani; persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de opt ore pe zi;
  • pensionari pentru limita de varsta in sistemul publice de pensii, cu exceptia celor care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • persoanele care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata din mai multe contracte individuale de munca.

Noile reglementari urmeaza sa intre in vigoare la 1 august si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

„Social, masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentru contractele individuale de munca cu timp normal de lucru si, implicit, sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariatilor”, precizeaza sursa citata.

Conform comunicatului, noile reglementari au fost stabilite in conditiile in care, potrivit datelor statistice si studiilor efectuate in acest sens, „exista circa 1,1-1,2 milioane de contracte de munca cu timp partial (…), 370.000 salariati activi au un singur contract de munca cu timp partial” si „aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016)”.

„O astfel de practica genereaza, de asemenea, inechitati fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariati. Problematica este cu atat mai importanta cu cat in ultimii doi ani cu crestere economica ridicata, numarul locurilor de munca cu timp partial a crescut mai repede decat cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% in medie pe an fata de 2,1% in medie”, potrivit aceleiasi surse.

Totodata, Guvernul subliniaza ca practica subsalarizarii fortei de munca iese in evidenta si prin faptul ca in medie in fiecare luna circa 55.000 salariati sunt fara venituri declarate la Casa de Pensii, deci fara contributii care sa se regaseasca in pensiile viitoare.

Sursa ziare.com

25 iulie 2017, termenul pentru plata primei tranşe din impozitul pe venit şi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile realizate din închirierea camerelor în scop turistic

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte contribuabililor – persoane fizice că, până la data de 25 iulie 2017, au obligaţia să efectueze plata reprezentând prima rată de 50% din impozitul pe veniturile din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, pentru anul 2017, precum şi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Definirea veniturilor

Potrivit prevederilor art. 83 alin. (3) din Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

Cota şi baza de impunere

Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit. Impozitul este final şi se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit.

Contribuabilii care realizează venituri definite la art. 83 alin. (3) au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, iar în cazul în care îşi exprimă această opţiune, au obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală.

În cazul în care, în cursul anului fiscal, contribuabilii prevăzuţi la art. 83 alin. (4) realizează venituri din închirierea unui număr mai mare de 5 camere, pentru perioada rămasă din anul fiscal, venitul net se stabileşte în sistem real, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii având obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală.

În ce priveşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate (în cotă de 5,5% aplicată asupra bazei lunare de calcul), în decizia de impunere baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, stabilite pe bază de normă anuală de venit sau care optează pentru determinarea venitului în sistem real, precum şi pentru cei care închiriază în scop turistic, în cursul anului, un număr mai mare de 5 camere de închiriat în locuinţe proprietate personală, menţionaţi la art. 88 alin. (3), se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 iulie inclusiv și 25 noiembrie inclusiv.

Baza lunară de calcul este diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni din anul fiscal şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.

Stabilirea obligaţiilor de plăţi anticipate pe baza deciziei de impunere

Obligaţiile de plată anticipată pentru impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală sunt stabilite de către organul fiscal pe baza declaraţiei privind venitul estimat/normei de venit şi sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere.

Termenul de plată

Plata impozitului şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează în două rate egale, astfel: 50% până la data de 25 iulie inclusiv şi 50% până la data de 25 noiembrie inclusiv.
Plata impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizează aceste venituri la trezoreria unităţii fiscale în a cărei rază teritorială aceasta îşi are domiciliul.

Efectuarea plăţii

Facem menţiunea că plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se efectuează pe codul numeric personal al contribuabililor – persoane fizice :
– în numerar sau prin intermediul POS-urilor, la trezoreria unităţii fiscale în raza căreia au domiciliul, sau
– prin ordin de plată, în conturile trezoreriei de care aparţine unitatea fiscală în raza căreia au domiciliul, sau
– prin mandat poştal, sau
– prin intermediul www.ghiseul.ro, cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi.

Publicarea normei anuale de venit

Norma anuală de venit pe anul 2017 corespunzătoare unei camere de închiriat pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, este publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, portalul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi si poate fi accesata aici.

Sursa ANAF

Importurile au crescut odată cu veniturile românilor. Datoria publică, mai mare cu 240 mil. euro

Deficitul comercial a crescut la 690 de milioane de euro, în primul trimestru al lui 2017, comparativ cu aceeeaşi perioadă a anului trecut, când contul curent al balanţei de plăţi a avut un minus de 314 milioane de euro.

Diferenţa dintre importurile şi exporturile de bunuri a avut un deficit mai mare, respectiv de 2,15 miliarde de euro.  O parte importantă din creşterea importurilor se datorează creşterii cererii interne şi a veniturilor, respectiv a consumului.

Datoria externă pe termen lung a însumat 68 968 milioane euro la 31 martie 2017 (74 la sută din total datorie externă),nivel comparabil cu cel de la 31 decembrie 2016.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2017 nivelul de 24 224 milioane euro (26 la sută din total datorie externă), în creştere cu 3,5 la sută faţă de 31 decembrie 2016.

În perioada ianuarie – martie 2017, datoria externă totală a crescut cu 815 milioane euro, pe seama majorării soldului datoriei negarantate public (cu 596 milioane euro) şi a soldului datoriei publice (cu 224 milioane euro).

Sursa capital.ro

Impozitul din chirii scade cu 16% după introducerea impozitării globale. Ar fi putut scădea cu 37%, dar deducerile au fost limitate

Modul de calcul al impozitului obţinut din închirierea proprietăţilor se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a impozitului pe venitul global al gospodăriilor. Impozitul scade, dar ar fi putut scădea şi mai mult, însă deducerea actuală a fost diminuată.

Veniturile obţinute acum de proprietari din cedarea folosinţei bunurilor imobile, deci din închiriere, sunt taxate cu 16%. Codul Fiscal actual stabileşte însă şi o deducere. La articolul 84, alineatul 3 se arată că „venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut”.

Cu alte cuvinte impozitul de 16% se aplică acum pe doar 60% din valoarea chiriei pe care proprietarul o primeşte.

Odată cu intrarea în vigoare a noului impozit pe venitul global al gospodăriilor, se schimbă inclusiv modalitatea de calcul a impozitului obţinute din chirii. Cota generală de impozit va fi de 10% nu 16%, aplicată tuturor veniturilor, deci inclusiv celor obţinute din chirii.

Însă, pentru ca statul să nu piardă foarte mulţi bani, a redus deducerea, de la 40% la 20%. Iată cum sună acum noul aliniat 3:

„Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Determinarea venitului anual se efectuează prin însumarea veniturilor pe baza cursului de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor însumate din perioada de derulare a contractului de închiriere”.

Aşadar, noul impozit de 10% nu se va mai aplica pe 60% din valoarea chiriei încasate, ci pe 80%, situaţie în care valoarea impozitului plătit nu mai scade atât de mult.

Grosier, acum, la o chirie încasată de 1.000 de lei pe lună, impozitul plătit este de 96 de lei. După introducerea impozitului pe venitul global al gospodăriei, impozitul plătit va fi de 80 de lei.

Aşadar, strict pentru veniturile din chirii, impozitul va scădea cu circa 16%, pentru că deducerea a fost diminuată la 20%.

Dacă ea rămânea la nivelul de 40%, impozitul plătit ar fi scăzut la 60 de lei, deci proporietarii ar fi plătit cu 37% mai puţin.

Noul impozit global pe veniturile gospodăriilor va fi plătit în anul 2019 pentru veniturile obţinute în anul 2018, dacă actualul calendar de implementare anunţat de autorităţi va fi repectat.

Sursa economica.net