Inspectorii fiscali, stimulaţi să dea amenzi usturătoare?

Controlorii fiscali ar putea încasa 15% din amenzile aplicate firmelor, din sumele constatate în plus în timpul controalelor fiscale, precum şi din sentinţele judecătoreşti penale definitive, iniţiate de ANAF sau de Finanţe. În acelaşi timp, firmele private se tem că, dacă măsura se va adopta, ar putea urma un val de controale dure pentru economie şi că inspectorii vor fi subiectivi în stabilirea sumelor de plată în plus de la firme către bugetul de stat.

 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care incriminează stopajul la sursă ca infracţiune mai ascunde câteva prevederi inedite, îngrijorătoare pentru mediul de afaceri. Se propune modificarea Codului de procedură fiscală, astfel încât să dea dreptul personalului din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi celor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să reţină ca venituri proprii o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale sau financiare, procese-verbale de constatare sau de sancţionare a contravenţiilor făcute de firme.

De asemenea, tot 15% ar reveni Fiscului direct din hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie penală, iniţiate de MFP sau de ANAF, rămase definitive şi care stabilesc sume de plată către stat din partea firmelor sub formă de impozite, taxe şi contribuţii stabilite în plus prin decizii de impunere, obligaţii fiscale accesorii (adică dobânzi şi penalităţi) care au fost executate silit sau încasate după control, conform propunerii din proiectul de OUG care adaugă 11 aliniate la art. 341 din Legea nr. 207/2015 cunoscută drept Codul de procedură fiscală. Tot la ANAF şi MFP ar rămâne şi 15% din sumele „încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare a contravenţiilor“, se arată în proiectul de act normativ. Aceleaşi sume pot să le revină finanţiştilor şi din obligaţii accesorii aferente creanţelor bugetare stabilite de organele de inspecţie economico-financiară, după ce acestea au fost încasate de Fisc.

Cum îşi vor putea împărţi inspectorii ANAF „stimulentele“

Fiscul a mai avut „stimulente“ în trecut ani de-a rândul, însă acestea au fost scoase din Codul de procedură fiscală, tocmai pentru a elimina subiectivismul inspectorilor care făceau controale, atunci când erau puşi faţă în faţă cu firmele controlate. Conform proiectului de act normativ publicat pe site-ul MFP pe 7 decembrie şi aflat în dezbatere publică, sumele pe care le vor primi angajaţii ANAF din ceea ce încasează de la firme se vor numi „indemnizaţii“. Iată cum propun legiuitorii să se distribuie acei bani: „7) Veniturile proprii ale activităţii prevăzute la alin. (4) se utilizează pentru acordarea de indemnizaţii personalului Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. (8) Acordarea indemnizaţiilor prevăzute la alin. (7) se face cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. (9) Plata indemnizaţiilor aprobate se face în cursul lunii curente pentru luna precedentă şi se acordă personalului care a participat la obţinerea unor rezultate excepţionale, potrivit procedurii prevăzute la alin. (12) (adică prin Trezoreria Statului – n.r.)“.

Modalitatea exactă de redistribuire a aşa-numitelor „indemnizaţii“ va fi stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea ANAF.

„Inspectorii fiscali vor fi subiectivi în timpul controalelor“

Mediul local de afaceri este surprins de propunerea legislativă, antreprenorii temându-se de controale mai dure, cu sume de plată şi mai mari decât până acum. Contactaţi telefonic de GdS, mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Craiova şi-au spus opinia pe marginea acestui subiect. Constantin Popeci, reprezentantul firmei Popeci Utilaj Greu, a precizat:

„Sigur vor fi controale mai dure, iar inspectorii fiscali vor fi subiectivi în timpul controalelor. Le permite legislaţia, care se poate interpreta în diverse feluri, chiar dacă ai acţionat corect. Cu astfel de stimulente, pericolul ar fi că vor interpreta legislaţia în favoarea lor şi vei ajunge să conteşti ca antreprenor, să combaţi procesul-verbal de control în instanţă, chiar dacă ai fost corect. Şi acum pot interpreta cum vor ei, pentru că legislaţia este de aşa natură“.

„Vor fi mai motivaţi inspectorii fiscali să stabilească sume în plus în timpul controalelor, dar dacă şi contribuabilii îşi vor plăti cu bună-credinţă impozitele şi contribuţiile, atunci inspectorii nu vor avea din ce să îşi mai ia stimulente. În schimb, obţinerea de stimulente poate fi o problemă de etică a cheltuirii banului public“,

a spus alt antreprenor craiovean.

Încă un reprezentant al unei firme private din Craiova a precizat:

„Nu este corect să ia stimulente inspectorii Fiscului! Se va «înrăi» şi mai mult inspectorul contra contribuabilului. Dacă se aprobă aşa ceva, atunci vor fi şi mai vehemenţi inspectorii fiscali în a stabili sume în plus de la contribuabili“.

Mediul de afaceri se teme că, în urma acestor noi prevederi, dacă vor fi adoptate, atunci subiectivismul inspectorilor fiscali se va vedea în momentul în care ar urma să amendeze un agent economic, cu o contravenţie care în Codul de procedură are un minim şi un maxim, iar angajaţii Fiscului ar putea fi tentaţi să dea amenzi maxime, ştiind că o cotă-parte le-ar reveni şi lor, în mod legal. Potrivit actualelor prevederi din Codul de procedură fiscală, amenzile ce pot fi aplicate firmelor pornesc de la 6.000 de lei şi ajung la 100.000 de lei, în funcţie de mărimea firmei şi de contravenţia pentru care se adoptă.

Prevederea cu „indemnizaţiile“ s-ar bate cap în cap cu Legea prevenirii

Dacă proiectul de OUG va trece prin guvern în forma actuală propusă, atunci ar putea intra în contradicţie cu prevederile Legii prevenirii (cunoscută şi drept Legea prevenţiei), adoptată de Parlament la finele lunii trecute şi care după ce va fi promulgată de preşedinte şi va fi publicată în Monitorul Oficial va produce efecte. Potrivit legii, organele de control, inclusiv cele din sfera fiscală, trebuie mai întâi să aplice un avertisment firmei controlate, dacă este la prima abatere, şi nu să o amendeze.

Rămâne de văzut cum se vor aplica aceste prevederi din două legi diferite, atunci când ANAF va primi stimulente sau indemnizaţii din valoarea sumelor stabilite în urma controalelor şi va trebui să aplice şi prevederile Legii prevenirii. În cazul acestei ultime legi, parlamentarii au lăsat la latitudinea Executivului să stabilească prin hotărâre de guvern lista de sancţiuni pentru care nu se amendează din prima firmele, ci li se dă un timp să remedieze situaţiile, după care se poate aplica amendă, în cazul în care nu se îndreaptă situaţiile.

 

Sursa Curierul Național

899 vizite totale, 3 vizite astazi

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Vrei sa te alaturi discutiei?
Lasa comentariul tau !

Lasă un răspuns