Articole

Shaorma ar putea fi interzisă în Europa

Produse precum kebab-ul şi shaorma ar putea deveni ilegale în întreaga Europă din cauza fosfaţilor pe care le conţin, dar şi a legăturii dintre aceştia şi afecţiunile cardiovasculare, informează Euronews.

Deputaţii europeni intenţionează să interzică utilizarea aditivilor alimentari în carnea pentru kebab şi shaorma, în special fosfaţii, care păstrează aroma cărnii şi partea ei moale, din cauza legăturii care ar exista între aceştia şi afecţiunile cardiovasculare.

„Eurodeputaţii din cadrul Comisiei de Sănătate au exprimat îngrijorări serioase cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale fosfaţilor utilizaţi ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizării acidului fosforic, difosfaţilor, trifosfaţilor şi polifosfaţilor (E338-452) în carnea pentru kebab şi shaorma, fie ea provenind de la ovine, vite, păsări de curte „, se arată într-o declaraţie a Parlamentului European.

Plenul Parlamentului European se va întâlni pe 11 decembrie pentru a vota propunerea. Dacă este respinsă, va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere. Comisia Europeană a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuși europenii din cauza acestei substanţe.

 

Riscuri cardiovasculare

Un studiu ştiinţific din 2012 arată că există o potenţială legătură între aditivii fosfaţi din alimente şi riscul cardiovascular crescut. Un alt studiu din 2013 sugerează o legătură între o dietă bogată în fosfor şi creşterea mortalităţii americanilor.

Anunţul privind interzicerea kebab-ului şi shaormei în Europa nu a căzut prea bine în Germania, care este cel mai mare producător şi consumator de döner kebab din Europa. Potrivit ziarului german Bild, piaţa de kebab dă de lucru la 110 000 de oameni. Mulţi vânzători de kebab din Belgia sunt de asemenea îngrijoraţi.

 

Sursa Adevărul